Optik är vetenskapen, tekniken och instrument om rör seendet och ljuset. Det kan handla om alstring, utbredning och detektering av elektromagnetisk strålning i det mänskliga ögat. Optiker är en skyddad yrkestitel och det är endast personer med särskilda kunskaper om människans ögon, syn, synsystem och perception som får titulera sig optiker. Förutom optiker så finns det yrkesroller som bland annat optometrist och optikerassistent. Både optiker och optometrist kräver särskild utbildning medans optikerassistent kan mer klassas som ”säljare i en optikaffär”. Högskoleutbildningen för optiker kommer till Sverige år 1994 och finns numera endast på Karolinska Institutet i Stockholm och Linnéuniversitetet i Kalmar.

Som optiker så krävs det att man har koll på en hel del optikutrustning. Maxab har varit i optikbranschen i över 20 år och erbjuder optikbutiker samt verkstäder ett brett sortiment av kvalitetsprodukter som bland annat syntavla, ventilett, oftalmoskop och andra tillbehör för optik.

Förekommande bekymmer vid optikbesök

Något som ofta är en av anledningarna till varför många söker hjälp hos optiker är för att dem börja känna sig tunga i huvudet och får huvudvärk. Det kan även handla om koncentrationsförmåga och annat som kan påverka ögonen och synen. Problemet brukar oftast rör sig om ett synfel som bör korrigeras för att slippa huvudvärken och eventuella andra problem. Det brukar oftast vara så att man märker att synen har blivit sämre när det blir påtagligt eftersom våran kropp lär sig att vänja sig vid små förändringar utan att vi ens reflekterar över det. För dem flesta räcker det att man korrigerar synfelet med ett par läsglasögon medans vissa behöver korrigera med glasögon och linser som behöver bäras ständigt.

Lämna ett svar