Ett cellprov är ett rutinprov för kvinnor i fertil ålder. Det används för att upptäcka tidiga tecken på livmoderhalscancer. Cellprov är också känt som ett gynekologiskt cellprov. Om du är över 23 år kommer du att erbjudas regelbundna cellprover. Här är vad du kan förvänta dig när du får göra ett cellprov.

Hur testet utförs

Du kommer först att träffa en privat barnmorska eller läkare som förklarar hur cellprov kommer att utföras. Därefter kommer du att bli ombedd att klä av dig på underkroppen och lägga dig på en gynekologstol.

Barnmorskan eller läkaren kommer att sitta på en pall mellan dina ben och ta ett prov från ditt livmodertapp inne i din vagina. Hon kommer att använda en liten tunn borste eller spatel. Hela processen tar bara några minuter. Det kan kännas lite obekvämt men det ska inte göra ont. Meddela din barnmorska eller läkare om det gör ont eller känns överdrivet obekvämt vid något tillfälle under proceduren.

Vad händer efter testet?

Efter testet kan du klä på dig och fortsätta din dag som vanligt. Du kan ha en viss blödning under en dag eller två efter ingreppet, vilket är normalt. Om du har några bekymmer, tveka inte att kontakta din barnmorska eller läkare.

Slutsats

Ett cellprov är ett viktigt rutinmässigt screeningprov för alla kvinnor i barnafödande ålder. Det är snabbt, enkelt och smärtfritt. Efter testet kan du fortsätta din dag som vanligt utan att det krävs någon vila. Om du har några bekymmer efter testet, tveka inte att kontakta din vårdgivare.