Med start året 2000 har Jukkasjärvi Vildmarksturer AB erbjudit unika upplevelser i Lapplands enastående och vackra natur. Företaget erbjuder guidade turer där man som gäst kan få uppleva allt från långa hundspannsturer med övernattning under norrskenet till kortare överlevnadskurser. Många turer kretsar kring en upplevelse tillsammans med hundar, där Jukkasjärvi Vildmarksturer uteslutande använder sig av renrasiga Siberian huskys. Dessa sällskapliga, lekfulla, energiska och uthålliga fyrbenta kompisar tar gästerna framåt i både  vinter- och sommarterräng med sina eleganta och lätta steg. Låt oss nu ta en närmare titt på verksamheten och vad som faktiskt erbjuds. 

Vinterturer

Ett snöigt vinterlandskap kan upplevas på många sätt. Genom Jukkasjärvi Vildmarksturer AB kan det exempelvis göras genom att åka hundspann eller snöskoter eller andra aktiviteter som att bygga och bo i sin egen igloo. 

Hundspann

Jukkasjärvi Vildmarksturer och dess hundspannsturer är speciella då de erbjuder turer som är allt ifrån en dag till turer som pågår i två veckor. Gemensamt för samtliga turer är att gästerna och guide dras fram på släde med hjälp av hundspann. Faktum är också att gästerna själva sköter om sina för turen tilldelade hundar under överinseende av medföljande guide. Med andra ord får man chansen att bli husse eller matte till ett helt gäng fyrbenta kompisar för en eller flera dagar. Gällande de kortare turerna finns fikaturer, lunchturer och dagsturer som sker på dagen. På kvällen erbjuds en Norrskenstur där gästerna vid klar himmel har chans att få se det enastående ljusfenomenet. Genom Jukkasjärvi Vildmarksturer AB kan du även åka flygtaxi i form av hundspann mellan flygplatsen i Kiruna och företagets kennel, som ligger nära Icehotel i Jukkasjärvi. Vidare till de längre hundspannsturerna finns en övernattningstur, där gästerna får sova i en stuga i vildmarken med bastumöjlighet. Därutöver finns turerna som är allt ifrån tre dagar upp till 14 dagar sammanlagt. Beroende på turen man väljer får man antingen sova i stugor, tält och även företagets kennel någon natt. 

Snöskoter

Precis som med hundspannsturerna erbjuder Jukkasjärvi Vildmarksturer även olika tidsmässiga längder på deras snöskoterturer. Körandes på snöskoter, som är ett av de enda fordonen som klarar av att köra i det tuffa vildmarksklimatet, har gästerna möjlighet att åka på allt från Norrskenstur i Kiruna, lunch- och fikaturer samt övernattningsturer. Dessutom finns även längre turer på flera dagar, allt ifrån tredagarsturer upp till åtta dagar. Gemensamt med alla snöskoterturer är att gästerna får uppleva det snöiga vinterlandskapet med miljöer som tysta sagolika skogar och vattendrag som Torneälven. Beroende på hur lång tur man väljer som gäst får man uppleva och se olika mycket. För gäster som väljer den längsta turen, en safari i Europas sista vildmark, får man exempelvis träffa renar och samer vilka kommer berätta om deras liv och vardag. 

Andra vinteraktiviteter

Jukkasjärvi Vildmarksturer AB erbjuder sina gäster en möjlighet att bygga och bo i sin egen igloo. Med antingen hundspann eller snöskoter reser gästerna med guide till ett vildmarksläger där de sedan bygger sin igloo under fyra-fem timmar. När det väl är dags att sova i igloon, där temperaturen är runt tre till fem minusgrader, kryper gästerna ner i varsin sovsäck som håller värmen ända ner till 30 minusgrader. Är man intresserad av en mer uthållig och fysisk aktivitet har företaget även skidturer och snöskoturer. Dessa turer passar gäster som är passionerade över natur och djur och som vill utforska vildmarken i sitt eget tempo. Gemensamt för både skidturerna och snöskoturerna är att det ingår guidning i de olika sätten att överleva i vildmarken. 

Sommarturer

Många som tänker på Lappland tänker förmodligen att snö ingår, men faktum är att landskapet och miljöerna är minst lika vackra även sommartid. Det återspeglas inte minst i att Jukkasjärvi Vildmarksturer även erbjuder sommarturer, med allt från fyrhjulingsturer med hundar till överlevnadskurser. Som krydda på alla aktiviteter får gästerna uppleva konstant ljus med den magiska midnattssolen som aldrig går ner. 

Fyrhjulingsturer

Med hjälp av fyrhjuling får gästerna ta sig fram längs gamla vägar och spår runt Torneälven. Som gäst har man också valmöjligheten om man vill ha med företagets hundar eller inte, vilka sätts i spann framför fyrhjulingen om de följer med. På dagsturen görs stopp för fika över öppen eld, där gäster med den medföljande guiden avnjuter det vackra landskapet på alla sätt. Är man som gäst intresserad av övernattning finns även sådana turer, där gästerna precis som med dagsturerna får välja om hundarna ska vara med eller inte. På övernattningsturerna sover gästerna i en stuga och de har även möjlighet att ta en simtur i sjön Väkkäräjärvi eller Torneälven. 

Bergsvandringar

På bergsvandringarna som Jukkasjärvi Vildmarksturer AB erbjuder får gästerna vandra genom natur och unik atmosfär. Det erbjuds guidade fjällturer antingen runt Kebnekaiseområdet med sammanlagt sju dagars vandring eller längs Kungsleden med totalt nio dagars vandring. Oavsett vilken rutt gästerna väljer kommer de få ta del av och se fina lappländska sjöar, växtligheter och skogar. Terrängen är blandad och innehåller både enklare promenadsträckor och mer utmanande områden. 

Överlevnadskurser

Med Lapplands egenskaper som landskap och naturområden är det en perfekt plats för en kurs i överlevnad. Med Jukkasjärvi Vildmarksturer och deras överlevnadskurser får gästerna lära sig allt om hur man överlever i vildmarken samtidigt som man får andas in och uppleva en enastående miljö. Som gäst har man flera olika varianter av kurser att välja mellan. För den helt oerfarne finns introduktionskurs där den grundläggande teorin och praktiken för överlevnad sätts i fokus. För mer djupdykning och mer överlevnad i praktiken finns heldagskurs och övernattningskurs för den som vill ta nästa steg i sin kunskap. För gäster som verkligen vill sätta sina överlevnadsinstinkter på prov finns både helgkurs och veckokurs. Gemensamt för alla kurser är att gästerna får lära sig tända eld och hur man lagar mat ute i vildmarken. Därefter sker mer djupdykningar beroende på hur lång den aktuella kursen är.