Kort historia om svenska flaggans

Svenska flaggans utseende och roll har förändrats över tiden. Först alliansen med Norge upplöstes 1906 fick den svenska flaggan samma form och utseende som den såg ut. Svensk flaggs historia kan spåras tillbaka till 1550-talet, vilket är slutet på Gustav Vasa-eran. Denna modell anses vara den danska röda och vita korsflaggan Dannebrogen. Färgen är hämtad från det lilla vapenskölden med tre gyllene kronor i det blå området. Denna logotyp användes ofta som fältsymbol för den svenska armén på land och till havs på 1400-talet. Denna flagga används främst av kungen och hans armé, främst marinen. Från Gustaf II Adolfs 1620-tal finns fotobevis för att blå och gula korsflaggor flög på svenska fartyg. Dessa flaggor är antingen tvärgående eller har tungor. Detta är grunden för tre-tunga örlogsflaggan.

Nationalflagg

Företaget grundades 1905 av Georg W. Dahlström. Det var dags att upplösa alliansen med Norge, och starten var så gynnsam. Alla unionsflaggor som tidigare utplacerats på den svenska landsbygden är oanvändbara under en dag och kräver en ny icke-konfedererad flagga. Det var med andra ord en ”god vind” från början och företaget steg snabbt till toppen av den svenska flaggfabriken.

När Georg W. Dahlström dog 1952 förvärvades företaget av Sten L. Dahlström och blev ett offentligt företag 1957. Sten L. Dahlström var ett verkställande företag fram till 1994. Det datum då han tog över affären från hans barn. Ingvald A. Dahlström och Per G.V. Dahlström. Företaget är också gift med Sten och har anställt Ingrid Dahlström, mor till Ingvald och Per. Tillsammans har familjen mer än 120 års branscherfarenhet.

Lämna ett svar