Om du någonsin har varit på en katolsk mässa har du kanske lagt märke till att prästen bär speciella kläder – en prästskjorta och prästkläder. Dessa kläder har latinska namn och har använts i kyrkan i århundraden. Tanken bakom dem är att prästen tar på sig en annan roll när han eller hon tjänstgör under gudstjänsten. Istället för att fokus ligger på personen blir rollen som Guds tjänare tydligare. I det här blogginlägget ska vi titta närmare på några av de klädesplagg som bärs av katolska präster.

Alba

Alban är en lång vit skjorta, men med smala, raka ärmar och en knäppbar framsida. Den är tänkt att symbolisera renhet och oskuld. Tillsammans med alben bär prästen ett skärp – cingulum – och ett brett band – en stola.

Stola

En stola är ett brett, långt vävt band som bärs runt halsen och ner över axlarna. Stolen är samma plagg för flera olika yrkesgrupper i mässan, men bärs på olika sätt. Till exempel bär diakoner den över vänster axel medan präster bär den över höger axel.

Chasuble

Kåsan är ett ärmlöst ytterplagg som bärs över alben och stolen. Den är vanligtvis tillverkad av ett tungt tyg som ull eller silke och kan finnas i en mängd olika färger beroende på den liturgiska årstiden.

Dessa är bara några av de klädesplagg som katolska präster bär under mässan. Var och en har en speciell betydelse och symbolik som bidrar till att skapa en känsla av vördnad under gudstjänsten. Om du är intresserad av att lära dig mer om katolska västar och deras historia, se till att kolla in vårt blogginlägg om ämnet!