En fotogenlampa är en lampa som drivs av fotogen. Fotogen är en flytande petroleumprodukt som består av kolväten med tio till sexton kolatomer.

Fotogen är tyngre än bensin, men lättare än diesel. Liksom andra petroleumprodukter är det ett fossilt bränsle, vilket betyder att det inte kan förnyas. Fotogen användes ursprungligen för belysning och är den viktigaste petroleumfraktionen. Det senare användningsfältet är bränslet i olika gnisttändningsmotorer. Numera används fotogen främst som bränsle för flygplan som drivs av jetmotorer.

Flaggskeppet är en av få butiker som du fortfarande kan införskaffa dig en fotogenlampa ifrån. Förutom fotogenlampor så riktar dem in sig på just marin inredning och har därför ett stort utbud av just maritima varor och nautiska instrument.

Efterträdaren – Oljelampan

Numera kallas den klassiska fotogenlampan alltmer en oljelampa eftersom den drivs av fotogen snarare än fotogen. Detta beror på att fotogen är renare än fotogen, är mer fördelaktigt för miljön och undviker mycket sot på glaset. Fotogenlampor används huvudsakligen för interna detaljer, enligt den marina interiören. När du tänder en bränslelampa eller fotogenlampa är det viktigt att veken är rak och ner till bränslet i tanken. Veken är en färsk produkt. Det rekommenderas att byta ut den en gång om året för att undvika risken för att skada glödlampan, eftersom veken härdar och hårdnar med tiden.

Lämna ett svar