Att byta fönster i ditt hem är en stor och viktig investering. Så innan du köper fönster rekommenderar vi att läsa igenom den här artikeln för att få en bra överblick på vad som finns på marknaden. Vi rekommenderar också att du beställer installationen när du köper fönster och exempelvis fönsterdörrar.

Hur väljer jag rätt fönstertyp?

Välj ett fönster som passar din hemstil. Till exempel finns det idag två ventilationsfönster (fönstren är delade i mitten av mittpolen). Du kan behöva fortsätta med samma stil. För att behålla fasadens utseende kan du placera nya fönster med glaspartier. Det är inte heller ovanligt att du byter flera fönster samtidigt. Tveka inte att välja rätt material för ditt hem. I äldre hem matchar det ofta ett träfönster i massivt trä för att ge det en måttlig känsla. Om det behövs kan aluminium, och aluminiumfönster, som yttre material läggas till för att minimera framtida underhållsbehov. Du måste också se till att U -värdet (mängd energi som släpps ut) i det nya fönstret är lämpligt. Ju mindre siffra desto bättre. När du byter villafönster är det bäst att välja fönster med ett maximalt U-värde på 1,11,2 för att förbättra komforten inomhus, skydda miljön och minska uppvärmningskostnaderna.

Ska man välja fast eller öppningsbart fönster?

Du kan ha båda. Vi rekommenderar att du har minst ett öppningsbart fönster i varje rum. Fasta fönster har fördelen att de har en stor glasyta. Detta ökar ljushastigheten, eliminerar behovet av fönsterlås och är lite billigare än ett fönster kan fungera. Du måste dock se till att det enkelt kan rengöras från utsidan och att alla rum kan ventileras (eller ha tillräcklig ventilation).

Hur vet jag storleken på ett nytt fönster?

När du köper ett nytt fönster anger du modulstorleken eller storleken på den yttre ramen på varje fönster. Modulstorleken är storleken på hålet i väggen där fönstret ska sättas in, medan ramens yttre dimensioner är hela fönstret. För två storlekar, ta bort innerfodret för noggrann mätning. Modulens dimensioner är vanligtvis cirka 2 cm större än ramens yttre dimensioner och kan justeras genom att styra (isolera) runt fönstren.

Lämna ett svar