Abrasiv vattenskärning är en process som använder vatten med högt tryck för att skära igenom material. Denna process används ofta inom tillverkning av metallföremål då det är ett mycket effektivt sätt att skära genom metall och andra material. Abrasiv vattenskärning kan göras med en mängd olika munstycken, vilket innebär att den kan användas för att skära en mängd olika former och storlekar. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera grunderna för abrasiv vattenskärning och hur det används inom tillverkning av metall.

Vad är vattenskärning och hur fungerar det?

Vattenskärning är en process där vatten används för att skära genom material. Vattnet pressas genom en liten öppning med högt tryck, vilket skapar en vattenstråle som är tillräckligt stark för att skära igenom de flesta material. Vattnet är också slipande, vilket också bidrar till att slita ner materialet. Vattenskärning kan användas för att skära genom aluminium, trä, glas och till och med betong. Processen är relativt snabb och enkel, och den ger upphov till lite kladd. Vattenskärning används ofta i tillverknings- och konstruktionsmiljöer där precision och renlighet är viktigt.

Fördelarna med microskärning

Microskärning är en vattenskärningsteknik som använder en högtrycksvattenstråle för att skära extremt exakta och intrikata former. Vattenstrålen producerar en mycket fin vattenström som kan skära genom praktiskt taget alla material, inklusive metaller, glas, sten och till och med keramik. Fördelarna med microskärning är bland annat att man kan skapa extremt komplexa former med en tusendels millimeters precision. Detta gör den idealisk för tillämpningar där traditionella bearbetningsmetoder inte skulle kunna ge den nödvändiga noggrannheten.